តំណាប់ល្មុត ឬ ដំណាប់សេដា
ក៏ជាចំណីមួយបែបដែលកើតចេញមកពីស្រុកក្រូចឆ្មារ ហើយមិនមានអ្នកស្រុកណាផ្សេងបានស្គាល់ឡើយ។ ប៉ុន្តែក្រោយពីបានស្គាល់ហើយ គ្រប់គ្នានឹងលាន់មាត់សរសើរថាឆ្ងាញ់ ថែមទាំងសួរពីរបៀបធ្វើវាទៀតផង។ ល្មុត ឬសេដា មាននៅស្ទើរគ្រប់ខេត្តក្រុងក្នុងប្រទេសកម្ពុជា ប៉ុន្តែ ដោយឡែក មិនមាននរណាម្នាក់ចេះធ្វើដំណាប់របស់វាឡើយ។ ដោយសារតែសម្បូរពេក ឬ ទីផ្សារល្មុតថោកពេក គ្មានអ្នកទិញ ប្រជាជនចាប់ផ្តើមនឹងឃើញយកវាមកធ្វើជាដំណាប់ដែលអាចទុកបានយូររហូតដល់ជាងមួយឆ្នាំឯណោះ។ មានដំណាលដំបូងឡើយដែលក៏កើតចេញជាដំណាប់ល្មុតនេះ។ គឺនៅក្នុងគ្រួសារធំមួយដែលមានដីឡូ យ៉ាងធំ មានដំណាំគ្រប់សព្វ តែមានដើមល្មុតដ៏ធំមួយក្បែរផ្ទះ។ គ្រួសារនេះមានកូនស្រីច្រើន ដែលជាមនុស្សឧស្សាហ៌ព្យាយាម ហើយចូលចិត្តញ៉ាំម្ជូរប្លែកៗ។ ដោយសារតែ ល្មុតខ្ចីឬចាស់ វាមានរសជាតិចត់ ដូចនេះហើយពួកគេក៏នឹកឃើញ យកវាមកញ៉ាំលេងជាមួយអំពិលទុំ និងអំបិលគ្រាប់។ ឃើញថារសជាតិពីនេះត្រូវគ្នា ពួកគេក៏ចាប់ផ្តើមយកវាទៅហាលដើម្បីអោយរសជាតិទាំងពីររលាយចូលគ្នានៅពេលដែល អំបិល និងស្ករត្រូវនឹងកំដៅថ្ងៃ។
ក៏ជាចំណីមួយបែបដែលកើតចេញមកពីស្រុកក្រូចឆ្មារ ហើយមិនមានអ្នកស្រុកណាផ្សេងបានស្គាល់ឡើយ។ ប៉ុន្តែក្រោយពីបានស្គាល់ហើយ គ្រប់គ្នានឹងលាន់មាត់សរសើរថាឆ្ងាញ់ ថែមទាំងសួរពីរបៀបធ្វើវាទៀតផង។ ល្មុត ឬសេដា មាននៅស្ទើរគ្រប់ខេត្តក្រុងក្នុងប្រទេសកម្ពុជា ប៉ុន្តែ ដោយឡែក មិនមាននរណាម្នាក់ចេះធ្វើដំណាប់របស់វាឡើយ។ ដោយសារតែសម្បូរពេក ឬ ទីផ្សារល្មុតថោកពេក គ្មានអ្នកទិញ ប្រជាជនចាប់ផ្តើមនឹងឃើញយកវាមកធ្វើជាដំណាប់ដែលអាចទុកបានយូររហូតដល់ជាងមួយឆ្នាំឯណោះ។ មានដំណាលដំបូងឡើយដែលក៏កើតចេញជាដំណាប់ល្មុតនេះ។ គឺនៅក្នុងគ្រួសារធំមួយដែលមានដីឡូ យ៉ាងធំ មានដំណាំគ្រប់សព្វ តែមានដើមល្មុតដ៏ធំមួយក្បែរផ្ទះ។ គ្រួសារនេះមានកូនស្រីច្រើន ដែលជាមនុស្សឧស្សាហ៌ព្យាយាម ហើយចូលចិត្តញ៉ាំម្ជូរប្លែកៗ។ ដោយសារតែ ល្មុតខ្ចីឬចាស់ វាមានរសជាតិចត់ ដូចនេះហើយពួកគេក៏នឹកឃើញ យកវាមកញ៉ាំលេងជាមួយអំពិលទុំ និងអំបិលគ្រាប់។ ឃើញថារសជាតិពីនេះត្រូវគ្នា ពួកគេក៏ចាប់ផ្តើមយកវាទៅហាលដើម្បីអោយរសជាតិទាំងពីររលាយចូលគ្នានៅពេលដែល អំបិល និងស្ករត្រូវនឹងកំដៅថ្ងៃ។
ប៉ុន្តែការដែលធ្វើរបៀបនេះ យើងមិនអាចទុកវាបានយូរទេ យ៉ាងយូរត្រឹមតែបីថ្ងៃប៉ុណ្ណោះ វានឹងផ្អោមខូច។ គួគេក៏ចាប់ផ្តើម យកល្មុតទៅចិតយកសំបកចេញ ចិតសាច់ល្មុតជាចំណិតៗ ហើយលាយជាមួយ ស្ករ អំបិល អំពិលទុំ ច្របាច់ចូលគ្នា ហើយយកទៅហាលថ្ងៃ រហូតវាអស់ជាតិទឹក គ្រឿម។ ពេលនោះហើយដែលតំណាប់ល្មុតអាចទុកបានយូរ នឹងចែកចាយដល់ភ្ញៀវ បងប្អូនជិតឆ្ងាយបានញ៉ាំ បានស្គាល់រសជាតិ និងចង់ដឹងពីវិធីធ្វើតៗគ្នារហូត មកដល់ពេលនេះ។ មានគ្រួសារខ្លះទៀតក៏បានបង្កើតជាអាជីវកម្មធ្វើដំណាប់ល្មុតលក់ ដល់ទីក្រុង និងដល់ក្រៅប្រទេស។ ដំណាប់ល្មុតត្រូវបានគេដាក់លក់ ក្នុងតម្លៃ១៥០០០៛ ថោកបំផុតក្នុងមួយគីឡូ និង៤០០០០៛ ថ្លៃបំផុតក្នុងមួយគីឡូ។ តម្លៃខុសគ្នាដោយសារតែរសជាតិខុសគ្នាចេញពីស្នាដៃខុសគ្នា ឬក៏ទៅតាម រដូវកាលដែរសម្បូរ និងមិនសូវសម្បូរល្មុត។
ដំណាប់ល្មុតដែលទុកបានយូរ មានពណ៌ក្រហមឆ្អិនឆ្អៅ ដែលមើលទៅគួរអោយចង់ញ៉ាំ!
ចង់ដឹងរបៀបលំអិតធ្វើដំណាប់ល្មុតអាចប្រាប់បានក្នុងខមមិន នោះខ្ញុំនឹងសរសេរពីរបៀបធ្វើវាលំអិតជូនអ្នកទាំងអស់គ្នាបានដឹង។
Comments